5 Aralık 2008

Sağlık Köşesi

Günümüzde gençler "korunmak" deyişinden istenmeyen gebelik ya da en fazla AIDS'e karşı önlemleri anlıyor. Size en az onlar kadar tehlikeli bir konudan bahsedeceğim bugün; rahim ağzı kanseri.
Sadece ilişki sırasında değil, çok yakın tensel temas ile dahi geçebilen bir virüs olan HPV, bu hastalığa sebep oluyor. 4-5 yıl kadar süren bir aktivasyon süresinden sonra gaza gelen virüs, siğil ya da kanser olarak hortluyor.
Bundan korunmak için geliştirilen bir aşı mevcut. Erkeklerin taşıyıcı olduğu bu virüs, onlarda da penis kanserine sebep olabiliyor. Erkek jinekoloğumun kendine aşı yapması da bunun oldukça yüksek bir risk olduğunu gösteriyor zaten.
0-2-6. aylarda yapılacak 3 doz aşı ile ömür boyu %100'e yakın bir oranında koruyuculuk sağlanıyor. 9-26 yaş aralığı için önerilen aşının maliyeti biraz yüksek; tek bir dozu 250 YTL civarında. Aşı şu an pek çok sağlık sigortasının kapsamına dahil olmakla beraber, sigortalar bunu kapsamdan çıkarmak için uğraşıyorlarmış. Elleri çabuk tutmakta fayda var!
"Benim tek bir partnerim var" da bir savunma değil. Unutmayın, partnerinizin sizden önce kimlerle beraber olduğunu bilemezsiniz. Onların da daha önce kiminle beraber olduğunu. Onların da... Korkunç bir zincir!
Amerika'da 9 yaşındaki kız çocuklarına uygulanması zorunlu olan bu aşı, ilerideki çok can kaybını önleyecek gibi görünüyor. Tüm dünyada kadınlarda en yaygın görülen 2. kanser türü (1 elbette ki meme) olan rahim ağzı kanseri ile ilgili Sağlık Bakanlığı'mızın düşünceleri ise oldukça acıklı:
“Rahim ağzı kanseri aşısı Türkiye için çok gerekli değil. Bizim için tarama programları önemli. Çünkü rahim ağzı kanseri ülkemiz için şu an sorun değil. Kadın kanserlerinde 9’uncu sırada.”
Bizim kadınlarımız nasılsa evlenene kadar seks yapmaz. Evlendikten sonra kocasının kimbilir ne zaman bir Nataşa'dan kaptığı virüs ona bulaşırsa da kaderine razı gelip kırar dizini oturur. Aşı maşı onun neyine?! Analarımız, çileli analarımız...
Dikkatli olun gençler. Love yaparken kaka yapmayın.

Hiç yorum yok: