20 Ocak 2011

Bir Edebiyat Öğretmeninin Kızı Olmak

Bir insandan; de'leri ki'leri ayıramıyor, neden bahsettiğini anlamak için yazdıklarını en az iki kere okumak gerekiyor, noktalama işaretlerinden haberi yok diye soğunur mu?
Soğunur. Gayet net.

13 yorum:

turumcu dedi ki...

Bir edebiyat öğretmeninin kızı olmamama rağmen, kesinlikle katılıyorum!

Aslısın dedi ki...

Ya ben de çok rahatsız oluyorum ki-ler,de-ler yanlış kullanıldığında ama bir yandan da çok sert eleştirmek içime sinmiyor.
Bu hataları çok sık gündeme getirip, yazmak isteyen ama bir türlü imla kurallarını öğrenemişleri, yorumlarımla yazmaktan alıkoymaktan korkuyorum.

Öğrensinler diyesim geliyor evet ama o da bir disiplindir ve onu edinememiş birisini yargılıyor olmaktan çekiniyorum.

francesca mckennitt dedi ki...

Soğunur!

Ben çok rahatsız olurum belli başlı yanlışlardan. Hani imla hatası olur belki, herkes her kelimeyi doğru yazamayabilir ancak -de, -da ve hele ki -mi'ler! Tek bir kural var; onu da öğreniver bir zahmet, değil mi?
:)

Buro dedi ki...

de ve ki'nin ayrı yazılması gerekirken yazılmayanlarından çok bitişik yazılması gerekirken ayrı yazılanları dellendirir beni. "görünür de kimse yok", "benim ki evde kaldı" falan.

Onları ayrı yazarken "oh, şunu kelimeden ayırayım.Dilbilgim de şahane" falan diye geçiriyordur içlnden kesin.

İlla ki bi yanlış göreceksem bitişik yazılarak yapılanını görmek daha iyi.

Azura dedi ki...

Ben de ciddi anlamda rahatsız oluyorum bu gibi imla hatalarından. Çoğu kez bu hatalar yüzünden okumaya teşebbüs ettiğim yazıları yarıda bırakıyorum ya da anlamak için tekrar ve tekrar okumaya çalışıyorum. Akıl fikir. Önüne gelen her -de ve -ki leri ayrı yazmak hele başlı başına bir komedi benim için.. Hayır bir de söylendiği zaman bir afra bir tafra!

Leah dedi ki...

Bir de Twitter'da falan tespit yapıcılar var ya "ben çok biliyorumcular", işte onlar -de, -da bağlacını ayrı yazmadıkları zaman on bin tane izleyicilerini kafalarına geçiresim geliyor. O kadar ifrit oluyorum bu yanlışa. İsterse dünyanın en çok şeyini bilsin, adam bağlaçları ayrı yazmıyorsa gözümde hiçbir bilgisi yok benim.

Benim de babam edebiyat öğretmeni. :p

varol döken dedi ki...

özendir, bunun özeti... kelimesine özenmeyen insan, kelimeyi yaratan insana nasıl özensin... sevmek özen ister... ondandır sana özenmeyeceğini bildiğin insandan kaçması sevdiği her şeye özenenin...

La Santa Roja dedi ki...

turumcu hak verin bana, oley :D

Aslısın, yorum yapacak olan azcık özensin diyorum ben. Burada yazarken ben özenip doğru yazmaya çalışıyorsam yorum yapanlardan da o dikkati bekliyorum açıkçası. Bence bu kuralları öğrenememek gibi bir durum yok, sadece önemseyip önemsememek farkı var.

francesca, sonuna kadar katılıyorum! Kimseden Osmanlıca-Türkçe sözlük olmasını beklemiyorum ama en azından hangi "ki"yi hangi "mi"yi n'apacağını bil, değil mi ama.

La Santa Roja dedi ki...

Buro gel iki tür yanlışın da olmadığı bir dünya düşleyelim :p Ama düşününce haklısın, senin dediğin daha da bir ifrit ediyor insanı.

Azura ben okumayı bırakmaktansa okuyup daha da sinirleniyorum, seninkisi daha iyiymiş :D

Leah bu özellik DNA'ya yazılmış olabilir mi ne dersin :p

Varol çok şiirsel yazmışsın dostum ama son cümlen ne öyle?!? kim sana kaçıyor ne :p

Joujou dedi ki...

Soğunur. Soğumakla kalınmayıp fena halde küçük bile görülebilir. Konuşurken ayırdığı eki, yazarken ayıramıyorsa embesil olduğu bile düşünülebilir. Budur yani!

La Santa Roja dedi ki...

Ahaha benden de tepkili olanlar varmış :) İyi ama sevindim Joujou, amma mükemmelliyetçi kadınsın diye kendime kızmaya başlamıştım, meğer gayet yerinde imiş tepkilerim.

Joujou dedi ki...

O mükemmeliyetçi olma sorunu bende de var ama açıkçası özensizlik de dayanılır gibi değil. Daha da beteri ise "Sinem Uydurdumşimdi" gibi bir ismi, aralardan sesli harfleri çekip alarak "Snm Uydrdmshimdi" gibi salakça birşeye dönüştürmeleri. Bu ne ezikliktir yahu?! Bunların üzerine böcek ilacı sıkasım var! :))

La Santa Roja dedi ki...

Tamam dur sakin ol :) Dilin içine etmek "moda" olduğu sürece göreceğiz bunları. Aklı yitirmemek için gözleri yummayı öğrenmek gerek.