14 Eylül 2009

Mini Hikaye

Minik bir ikametgah nakli hikayesidir.
Günlerden bir gün, yeni taşınacağı eve su ve elektrik bağlatabilmek için ikametgahını yeni evine taşıması gereken LSR muhtara gider. Muhtar ona nakil işlerinin eskiden öyle kolay olduğunu, artık Nüfus Müdürlüğü'ne gitmesi gerekeceğini söyler. Nüfus Müdürlüğü'ne giden LSR'ye oradaki memur Kira Kontratının noterden tasdikli olması gerektiğini söyler. Ne şanstır ki Nüfus Müdürlüğü'nün karşısında bir Noter vardır. Noter'e giden LSR'ye buradaki salak ve kel memur konratı tasdikleyemeyeceklerini, çünkü kontrat tarihinin 1 Ekim'de başladığını söyler. Bunu üzerine konratını geri alan LSR, o gün zaten gideceği stüdyoya kontratını da götürür ve Fotoşok'taki minik bir müdahele ile kontrat 1 Eylül'de başlayıverir. Buradaki işini bitiren LSR, tekrar aynı Noter'in yolunu tutar. Noterdekiler orayı arar burayı arar, sonunda nasıl hesaplayacaklarına karar verebilip 700 TL kirası olan ve 1000 TL depozito verilen evin kontratının fotokopisini çekip bir damga basmak için 122 TL ister. Bunun üzerine "NEE ŞAŞIRDINIZ MI SİZ?!! VERİN KONTRATIMI BANA!! diye bağırıp kontratını kaptığı gibi dışarı fırlayan LSR, az ilerideki diğer Noter'e gider. Buradaki yaşlı bayan kendisine 1000 TL depozitonun kontratta yazmadığını, bu yüzden 50 TL karşılığı işlemin yapılabileceğini söyler. "Kontratta Kefil olmasaydı Damga vergisi de ödemezdin, ama zaten 5 TL gibi birşey" diye de ekler. Kontratını 50 TL'ye tasdikleten LSR, bununla birlikte Nüfus Müdürlüğü'ne gider. Sıra kendisine gelince bankoya ilerler ama o da ne, gerizekalı emlakçı kontrata Daire 5 yazsa da Nüfus'ta en üst katın numarası 6 gözükmektedir. Emlakçı aranır, ev sahibi aranır, apartmanda yaşayan diğer insanların isimlerinden kontrattaki katın doğru olup olmadığı anlaşılmaya çalışılır. En sonunda en üst kat olduğu için Kat:6 yazılmasına karar verilir. Bu esnada Nüfus'taki memur adresi ille sözlü olarak duyması gerektiği konusunda diretince LSR kontratı kadının elinden alarak adresi okuyup geri verir. Buradaki maceradan sonra bir kağıt parçasıyla muhtara ulaşılır, buradan kayıt alınır, tarif edilen yeni muhtara gidilir. Fakat o da ne, hangi muhtarın hangi sokaktaki kaç numaraya kadar bakacağı daha yeni değişmiştir ve LSR yanlış yere yönlendirilmiştir. Buradan da çıkarak doğru muhtara ulaşan LSR kaydını yeni evine yaptırır, 3 tane ikametgah belgesini alır ve koşa koşa İSKİ'ye gider. Saat 15:30 olmasına rağmen hepsi ellerinde tesbih, yayıla yayıla oturmakta ve iş yapmamaktadırlar. 29 kişiyi öldürdükten sonra önlem almaya karar veren idare, meğerse bütün kamu kurumlarını erken paydos ettirmiştir. Elinde dosyası, içinde pek çok fotokopisiyle evine dönen LSR direk yatar, akşam 9'da ancak kalkar.

Kıssadan hisse:
1. Ev değiştirmeyin.
2. İlla değiştirecekseniz 2 tane kontrat yapın, biri gerçek diğeri ikametgah alırken kullanılacak.
3. Çakma kontratta peşinat, depozito yazmayın. Kirayı mümkün olduğunca düşük gösterin.
4. Noterlerin kafalarına göre fiyat çektiği gerçeğini göz ardı etmeyin, başkasını denemekten korkmayın.
5. Her işinizi bir günde bitirebileceğiniz rüyasına hiiç yatmayın.

16 yorum:

turumcu dedi ki...

Depozitonun kontratta yazmaması gol yeme vesilesi olabilir, ev sahibinin ıslak imzasının olduğu kontrata depozitoyu yaz mutlaka. Bu arada sırf ikametgah değiştirmek için bizi notere mahkum eden zihniyetin içine tüküriim, daha ne kadar beleşe para kazanacak bu noterler be!!

nora dedi ki...

Ahhh... resmen okurken yoruldum... bi de o günü yaşadığımı düşünemiyorum...

Neyse dayan bitcek hepsi..

Cici evin hayırlı olsun :D

Dilcun D. dedi ki...

Daha yeni ev tasidim :S ben de bu hafta ikametgah isleriyle ugrasayim diyordum, yemin ederim deli gibi tirstim bu yaziyi okurken.

bossa nova dedi ki...

mmpf:S LSR 'fuck bürokrasi' diye bir atasözü var.. kendim bir ata olarak oluşturdum fekat yakında literatüre geçecekmiş ölle diyollaaa..
noterlerden nefret ediyorum değerli kağıt diye aldıkları para dağları tepeleri aştı işte noterden notere değişen ücret de o 'değerli kağıt parası'aman dikkat soyguncu noter vaar!!

kar dedi ki...

şimdi o 50 liradan sonra bi şey dicem ama dövmicen beni. apartman yöneticisinden alacağın bir belge ile o işi bedavaya getirebiliyordun. "ama noter onayı pahalı kii" bakışı attığımda nüfus müdürlüğünden bir abi bi belge verdi "bir bunu apartman yöneticine onaylat, noter onayı istemez" dedi. ki öyle de oldu.

ABİ dedi ki...

geçende ben de bi noter arkadaşıma sordum :değerli kağıt bedeli, harç, kdv, damga vergisi ( dört kalem vergi toplanıp) 15 günde bir maliyeye yatırılıyormuş, eksik alırlarsa cepten ödetiyormuş adalet bakanlığı müfettişleri. hatta geçende bütçe açık verdiğinde değerli kağıda yıl ortasında yüzde elli zam yaptı ama medya ehliyet ve pasaport zammı diye yazdı.Ben de hepsini noter alıyor sanıyordum ama değil.Onlar da bu yüksek fiyatlardan ve toplumdaki yanılgıdan rahatsızlar.

La Santa Roja dedi ki...

turumcum, dediğim gibi bir çakma kontrat bir de ıslak imzanın olduğu asıl konrat var. çakmanın fotokopisi var her yerde, aslını işim bitince yok ettim zati :)

nora, ucunda cici evim olmasa çoktan iflas etmişti sinirlerim zaten. ay sonuna bitiyor herşey :)

DoDo, mümkünse bir ev arkadaşı al, herşeyi onun üstüne yaptırın, sonra da onu evden kov. Başka yol gelmedi aklıma :D

La Santa Roja dedi ki...

bossa nova, bir kağıdı fotokopi çekip üstüne bir damga basmanın nasıl 122 TL edeceğini sorguluyorum günlerdir. Noterler de tiksinidiğim meslek gruplarının arasında sağlam bir koltuk kapmış bulunuyor.

Desperate Housewife, o nüfus müdürlüğündeki abiyi bulup lokum fln götür bayramda bence. benimle ilgilenen kadın işimi kolaylaştırmak yerine zorlaştırmayı seçti. Yalnız bu dediğinin içime su serpen bir yanı var ki, şu anda oturduğumuz apartmandaki yönetici yakın zamanda istifa ettiği için yönetici yok. yenisi de aile apartmanı olduğu için gene yönetici yok. (Aile apartmanı : Aynı aileden insanların sahip olduğu daireler birleşkesi)

Abi, ben anlamam, taş atıp da kolları mı yoruluyor Allahasen? Tamam hepsini Noter almıyor ama kıçıkırık bir damgaya verilen 122 TL'nin yarısı bile onlara kalsa az para mı / yapılan işe göre fahiş fiyat değil mi?

hep dedi ki...

Sen sen ol, bi daha fotoşokmuş şuymuş buymuş suretiyle evrakta sahtecilik yapma, biri gerçek biri çakma iki kontrat filan asla yapma, bunları marifetmiş gibi uluorta hiç anlatma. Bir de blogculara hakaret ve sövme serbestisi filan olduğunu, blog yazarlarının bulunamayacağını filan sanıyosan o da yalan.Kısaca bu ülkede her daim yürürlükte olacak bi kanun hükmü varsa,o da kanunu bilmemek mazeret değildir hükmüdür. Unutma.
(Neyse ki müdde-i umumi türü dışında bi türden) hukukçu olan abladan sevgilerle:)

denizero dedi ki...

___offff buna çok benzer bir hikayenin daha da beterini biz de taşınınca yaşadık ... şimdi hatırlayınca bile tüylerim diken diken oldu .... bi güç toplayıp ben de blogumda yaziim bu çileyi:)__

La Santa Roja dedi ki...

Hukukçu ablam, bir ay değiştirdim sadece yahu :p Diğerleri önerim sadece :) Blog yazarları da istenirse çok kolay bulunur, farkındayım, hele bir alan adın varsa 1 dakikalık iş ama "hakaret" olarak nitelendirilebilecek kadar da ağır dil kullanmıyorum yahu :)

denizero, her canlı bu çileyi tadacaktır.

fatoş dedi ki...

hala gülüyorum :))))

karga'nın günü dedi ki...

Bilirim,bunların aynısı dört ay önce benim başımdan geçti. Kadıköy nüfus dairesinde iki ay önce cinnet geçiriyordum çünkü adres bildirimi için getirdiğim hiçbir faturayı beğenmediler. Ama noterlerin kafaya göre fiyat çektiklerini bilmiyordum, öğrendiğim iyi oldu. Arada böyle şeyler yaz LSR,biraz öğreten adam gibi olacaksın ama işe yarıyor.

La Santa Roja dedi ki...

pıtırcık, ben de güldüm yaşarkene ama sinirden :p

Gamlı Baykuş, tecrübelerimi sizlerle paylaşmaya devam edeceğim :) Nüfus dairesindekilerin derdi notere gidecek paraymış demek ki :p

Adsız dedi ki...

Ben de yeni ev değiştirdim.Standart kırtasiyede satılanlar yerine oturup üşenmeden kontratımı kendim yazdım, neyse ki ev sahibim de cici ötesi bir insan olduğundan "he" dedi bu işe. Nüfus idaresindeki kadın bana noter tasdiği yok bunun diyince de bütün cazgırlığımla "altında ıslak imza var bunun, mahkemede kontrat olarak kabul ediliyor. siz neye dayanarak benden noter tasdiği talep ediyorsunuz" diye hönkürdüm. bu seferlik çok geçmiş olsun ama bir dahakine -inşallah yakın bir zamanda olmaz :)- aklında olsun. yeni evinde güle güle otur.

La Santa Roja dedi ki...

Benim de elimde ıslak imzalı kontrat vardı ama ben senin gibi üste çıkamayacak kadar bitkindim. Bir dahaki ev değiştirmeme (Umarım bir 10 yıl olmaz) akımda olsun, saol ;)