2 Nisan 2010

Bir Garip Freeshop Hikayesi

"Ben yandım, siz yanmayın" temalı yazılarımdan biriyle daha, eğitici ve öğretici yönümle karşınızdayım. Konumuza malzeme olan olay Sabiha Gökçen Freeshop'unda başlıyor.
Bir karton Lucky Strike €22, iki kartonun yapıştırılmak suretiyle elde edildiği kombo paketin fiyatı ise €32. Yanımda hiç sigara kalmadığı için 1 haftalık Almanya seyahatim boyunca içmek üzere zula almak amacıyla rafların arasında dolaşırken bu fırsatı kaçırmayıp 2'li karton paketini aldım. Yanında birkaç sipariş krem, çukulata vs. Torba elimde, sallaya sallaya Köln havalanında valizleri alıp kapıdan çıkmak üzereyken 2 güvenlik görevlisi "Lütfen bagajlarınızı X-Ray'den geçirir misiniz?" dedi, saklayacak birşeyimiz yok ya, geçirdik rahat rahat. Kendi aralarında birşeyler konuşmaya başladılar sonra, bir problem mi var dediğimde "Almanya'ya sadece tek karton sigara sokabilirsiniz, diğerinin vergisini ödemeniz gerek" dediler. Gerisi şöyle birşeydi;
LSR : Vergi ne kadar ki?
Güvenlik : 38 Euro.
LSR: Neeaa?! 2 kartona 32 verdim ben??
G: 1 karton fazlanız olduğu için sadece vergi ödeyeceksiniz, daha fazla olsaydı ceza da ödemeniz gerekirdi ki ceza €80. (Attım bunu, seksenli birşeydi ama unuttum şoktan)
LSR: E atayım bir kartonunu çöpe o zaman?
G: Atamazsınız.
LSR: Size vereyim? İçersiniz. (Türk kafasııı!!!)
G:?!?
LSR: Ama kimse uyarmadı beni, bilmiyordum ki. (featuring puppy eyes)
G: Şu an kırmızı hattasınız. Eğer yeşil hatta gitseydiniz bunu beyan edip girebilirsiniz. (Hiçbir yerde kırmızı ya da yeşil tabelası da yok ha!)
LSR: E gideyim yeşil hatta.
G: Bir kere kırmızıya geldikten sonra yeşile gidemezsiniz.
LSR: Koşayım hemen geriye?
Bu noktada güvenliğin bakışları değiştiği için geri adım atılır. Alman hapisleriyle uğraşmak için fazla ürkeğim.
LSR: Kredi kartı geçiyor mu?

Kös kös €38 ödenip Türkiye fiyatlarıyla aynı parayı ödeyerek 2 karton Lucky Strike'a kavuşulur.

1 hafta sonra geri dönüşte Tax Free noktasıyla uğraşıp uğraşmamayı düşünürken uzaktan bankodaki elemanı tanımamla "Bu bir onur meselesi, o tax'in bir kısmını geri almak durumundayım!" gazına gelip 15 dakika uğraşıyla €8'yu geri aldım. Rövanş benimdi artık. O, 38 Euro'sunu gasbettiği mazlum Türk kızını tanımadı ama olsun.

Komik olan nokta, toplantıda bir İngilizin söylediği "Sana havaalanında bunu satmamaları gerekirdi, sonuçta biniş kartıyla işlem yapıyorlar, gideceğin noktaya göre limitleri bildirirler normalde." sözünü dönüşte AHL Freeshop'una ilettiğimde aldığım "Bizde öyle biletle limit eşleştirme teknolojisi yok." yanıtıydı. Kendi bacağınızdan kendiniz asılın, her yerin limitini gitmeden öğrenin, tilkiyim derken kaz olmayın.

7 yorum:

turumcu dedi ki...

Bu konuyla ilgili çok hikaye yaşamış ve dinlemiş biri olarak diyeceğim şudur ki, duty free alışverişini giderken değil de yurda dönüşte yapmak, hatta onu da Türkiye'deki Free Shoplardan yapmak en güvenlisidir, ancak her zaman en uygun fiyatlısı olmayabilir.

varol döken dedi ki...

daha kolayı var: sigarayı bırak!

varol döken dedi ki...

alkolü azalttım ya nasıl gaza geldim hemen sosyal mesaj gönüllüsü kesildim...

varol döken dedi ki...

valla türk'ün canını yiyeyim, geçen sefer gelişimde bavulumda 3 şişe şarap, sırt çantasında da biri oradakinden biri buradakinden iki şişe alkol vardı... gümrükten geçerken, görevli x-ray'e soktu, oha dedi 5 şişe içki var bavulda, yok dedim 3ü acı sos ıvır zıvır onların, sırt çantasında ne var dedi, kirliler dedim, acı sos vereyim mi yer misin dedim, güldü, geç hadi geç dedi...

iki havaalanı görüp türk'ün canını yiyerek de nasıl bir portre çizdiğime sen karar ver artık:)

modamakyajveben dedi ki...

o sana akil veren ingiliz arkadasa bende bir akil vereyim,o kadar cok ulke ve havaalani dolastimki biraz tecrube sahibi oldum.malesef turkiyede dahil hicbir hava alani vardigin noktaya göre degil kendi limitlerine göre satiyorlar.ama bu yil yeni yasayla tr deki havalimanlarina kisitlama getirildigini duydum.ve bir tavsiye freeshop posetini herzaman ya sirt cantana yada baska siyah bir torbaya koy,poseti görmedikleri zaman durdurmuyorlar.:)

Marjo on makeup frenzy dedi ki...

modamakyajveben'in dediği gibi maalesef kendi limitine göre satıyordu bizim duty free'ler, en iyisi türkiyeye dönerken almak ama seninki ayrı bi durum tabii. bu arada bizde de duty free sınırı uçuş kartı başına 1 karton sigara 1 litre alkollü içki filan gibi çok saçma seviyelere düşürüldü :( sanki türk insanının yurtdışına giden yakınından kutu kutu çikolata, içki, sigara istediğini bilmiyorlar :P

La Santa Roja dedi ki...

turumcu'm ucuz olsun derdindeydim n'apıyım. Türk'üz sonuçta :p

Varol ben bir sıkıntı olabileceğini düşünsem nasıl saklardım onu ama işte, cahil cesareti oldu benimki :p Sen de arındın diye herkesi temizlemeye kalkma boşver :)

modamakyajveben, bu sene ekim ayında sanırım, yeni limitler uygulamaya kondu tr havaalanlarında. İngiliz arkadaş kendinden emin konuşuyordu, bilemiyorum ama ütopik olarak, olması gereken uygulama olarak, gidiş yerinde sıkıntı oluşturmayacak limitlerin uygulanması daha doğru elbet. İşte cahil cesareti oldu benimki, bundan sonra ceplerime doldururum :p

Marjo, vergi kaçmasın diye ne halt edeceklerini şaşırdılar işte. Naledossun.