7 Nisan 2010

Paskalya

Bir İtalyan restoranında siparişlerimizin gelmesini beklerken sevgili Genel Müdür'üm soruyu attı ortaya, "So why do you have Easter eggs?" (Yani, neden Paskalya yumurtaları var?) Kısa bir sessizliğin ardından teoriler havada uçuştu; İsa'nın tabutunun yumurta şeklinde olduğu ve bir urganla bağlandığı için yumurtaya benzetildiğinden tutun da İsa'nın yeniden doğuşuna bir gönderme olmasına ya da İsa'nın saklandığı mağaranın kapısının oval olduğuna kadar. Yetmedi, evdeki veletlere mesajlar atıldı, google'layıp cevap bulunsun diye. Her telefona başka cevap geldi, herkes kendi teorisinin doğru olduğunu savundu, kimse Avarel bir Türk'ün o akşam o soruyu sormasına kadar 55 yıl bunu neden sorgulayıp öğrenmeye çalışmadığıyla ilgilenmedi. Ertesi gün başka bir grupla başka bir İtalyan restoranında yemek yenecekken bir önceki geceki gruptan biri ortaya attı konuyu tekrar, yine pek çok fikir ve pek çok google açıklaması. Herşeyin kendi ülkeleri ve kendi dinleriyle var olduğuna inanan bu arkadaşlar, yumurta boyamanın Hristiyanlıktan çoook önceden beri uygulanan bir adet olmasını pek önemsemediler. Bu esrar henüz çözülmeden "O halde Paskalya tavşanı neden var?" sorusuna gelen cevap "It represents fertility." (Doğurganlığı temsil ediyor.) Paskalya'yı filan unutturup muhabbeti farklı kulvarlara taşırken her zamanki gibi evrenselin değil herkesin kendi gerçeğinin geçerliliğini de kanıtladı geçti. Yemekteki Scaloppine ai funghi porcini de şahaneydi.

4 yorum:

Azura dedi ki...

Bu konuyu ben de merak ettim ama kesin bir bilgi alamadim sorduklarimdan. Dogurganligi temsil ettigini duydum bir tek. Belki de tavsan memeli oldugundan yumurta da tavuktan falan ciktigindan olsa gerek. Boyama olayi da isin eglence kismi belki de..O zaman peki neden noel baba var? Bu baba gercekten de Northpole'da mi yasiyor?

gwen dedi ki...

paskalya, esasında ostara adındaki pagan bayramının bir yansımasıdır.
dolayısıyla Allahımdan can bulmuş yımırtanın sembolizmini de isa'nın tabut şekline dayandırmak pek bi saçma kaçmış.
ostara, yeniden doğuşun bir işaretidir. kurumuş ve kış için uykuya yatmış ağaçların yeniden canlanması; hayvanların tekrar hareketlenmesinin işaret edildiği bir dönemdir ki bu yüzden hrşeyi saran evreni temsil eden kabuğunun içinde fetus halinde bulunan bir hayvanın yumurtası canlanmanın habercisi olarak sembolleşmiştir. Yumurtanın beyazı Tanrıça'yı, sarısı ise yeni yeni uyanmaya başlayan güneş Tanrısı'nı temsil eder.

La Santa Roja dedi ki...

Azura cevap gelmiş gwen'den bak :) Mersi efenim. Pagan bir inanış olduğunu biliyordum da bu detayı bilememiştim.

Azura dedi ki...

Tesekkurler aciklama icin.. :)