5 Temmuz 2010

Akkuyu

Akkuyu'da yapılması planlanan Nükleer Santral ile ilgili benim de ancak bu sabah haberim olan bazı gerizekalılık ve saçmalığın daniskası durumlar mevcut. Henüz duymayan varsa kabul edilen anlaşmadan bazı maddeler;

1. Santral Türk-Rus ortaklığında yapılacak fakat Türkiye'nin payı asla ve katiyen %49'u aşamayacak.
2. Santralin kurulacağı alan mevcut lisans ve mevcut altyapısı ile bedelsiz olarak Rusya'ya verilecek ve santral sökülene kadar onun sayılacak. (60 yıl) Al sana ikinci bir İncirlik vakası.
3. Santral çevresinde ihtiyaç görülen herhangi bir özel mülk derhal kamulaştırılabilecek.
4. Santral için gereken altyapı Türkiye tarafından ve bedelsiz sağlanacak.
5. Santralde çalışacak yabancı işçilere gerekli izinler için kolaylık sağlanacak.
6. Santralde üretilecek elektrik için satın alma garantisi veriliyor. Öngörülen miktardan fazla üretim olursa da satış garanti altında.
7. Kâr dağıtımı konusundaki madde şöyle; "Her bir güç ünitesinin ticari işletmeye giriş tarihinden sonra on beş yıldan daha erken olmamak kaydıyla, proje şirketi Türkiye’ye yıllık bazda net kârının yüzde 20’sini verecek." İlk 15 yıl avcunu yala, sonrasında da 5'te 1'i için aç avcunu!
8. Türkiye topraklarında kurulan bu santralde nükleer silah ve askeri malzeme üretmek yassak. İzin vermiyorlar.
Nükleer silah bence de üretilmesi ama bunun kararını Rusya mı verecek?

Yeni yeni terimler bulmak gerek bu boyunduruk desen tam değil, kapitülasyon desen o da değil, egemenlik ya da hegemonya desen oturmuyor, sömürge desen gibi gelen duruma. Benim dimağım, midem ve kelime dağarcığım yetersiz kalıyor zira. 

2 yorum:

varol döken dedi ki...

domalasyon nasıl?

La Santa Roja dedi ki...

Hem de İvan'a, Vladimir'e, Boris'e. Oy oy oy