7 Temmuz 2010

RSS Takip

Bu işlerden çok anlamıyorum. Bunu, takip ettiğim blogları Google Reader'a Feedburner adresleri üzerinden değil de direk blog adresleriyle (www.lasantaroja.com ya da santaroja.blogspot.com şeklinde) kaydetmemden de anlayabiliriz rahatlıklan. E bu durumda herhangi bir alan adı değişikliğinde yeni yazılar Reader'a düşmüyor haliyle. Bu sebeplen eğer siz de aynını yapıyorsanız, Feedburner adreslerini RSS takipçinize eklemeniz naçizane tavsiyemdir.

Mesela benim bloğun feed'i : http://feeds.feedburner.com/lasantaroja
Hani olur da atıl film bloğumu da eklemek isterseniz, o da : http://feeds.feedburner.com/dikkatspoiler

Bir de www.lasantaroja.com adresini yazdığınızda direk blogspot'a yönlenmeniz gerek, eğer 404 hatası ile karşılaşıyorsanız cache'leriniz temizlemeniz gerekiyormuş. Ben de teknik desteğin yalancısıyım. O nasıl yapılır derseniz, anlatmış master'lar. Ben bir Start/Run'dan bir de dll dosyasından korkarım ama ofis bilgisayarında denedim, sıkıntı yok :p

Bu Telekom sayesinde hepimiz güre oliciğiz, başka da birşey demiyorum ben.

NOT : Kafam karışık, yazı da karışık olmuş. Demem o ki, bloğu Google Reader tarzı bir RSS okuyucu üzerinden okuyorsanız, bloğun oraya eklediğiniz besleme adresini http://feeds.feedburner.com/lasantaroja olarak yenilerseniz sıkıntı kalmayacak gibime geliyor.

11 yorum:

varol döken dedi ki...

eski usûl her seferinde siteyi hatırlayıp yazmanın nesi var?

Keyfimin Kahyası dedi ki...

Ne diyosun lasantaroja hanıım? RSS, Feedburner ne olaki!? Ben bunların hiç birini bilmeden yazıyorum blog'uma :) bahsettiğin şeyler umarım başıma gelmez :S beterin beteri de varmış bak!

Sazan dedi ki...

Hımmm, anlamadım :) Ama uğrayıp sevgilerimi bırakayım dedim, RSS'ler götürsün bizi :)

La Santa Roja dedi ki...

Her adresi aklında tutuyor musun Varol? Ben tutamam valla :p

Ben Keyfim ve Kahyası, bak bu Telekom insana zorla neler öğretiyor!!! Şimdi, çok temel olarak açıklamam gerekirse; tek tek bloglara girip güncelleme yapılmış mı diye kontrol etmek yerine RSS denilen bir sisteme abone oluyorsun, bunun en rahat kullanılanı bence Google Reader. (google.com/reader) Bu Google Reader'a, takip etmek istediğin blogların Türkçesi "besleme" olan feed adreslerini ekliyorsun, böylece yeni bir yazı girildiğinde otomatik olarak Reader sayfasında görünüyor. Bu feed altyapısını da sağlayan birkaç sistem var, en yaygın olanı Feedburner, ki o da Google'ın. Ben şimdi kendime bir feedburner adresi tanımladım, bundan sonra site adı değiştirirsem gidip Feedburner sitesinden bu ayarı değiştireceğim, "besleme" yani feed adresimi değiştirmeme gerek kalmayacak. Dolayısıyla da Google Reader vb. üzerinden bana feed adresim ile abone olanlar bu adresi zırt pırt güncellemek zorunda kalmayacaklar. Benim anladığım bu en azından :)

La Santa Roja dedi ki...

Sıradan bir Sazan'cım aldım selamlarını teşekkürler :) Yukarıdaki açıklamam da mı açıklayıcı olamadı yahu? :( Benden ne öğretmen olurmuş be IT'ci desene!

Sazan dedi ki...

Bu sefer azıcık anladım örtmenim... Valla, feed adresin üzerinden abone oluyorum. Nasılım?

La Santa Roja dedi ki...

Ben de senin anladığın kadarını anladım zaten, sıkıntı yok demek ki :D

varol döken dedi ki...

8 yıldır kullanmadığım icq numaramı da ezbere hatırlıyordum hatırlarsan:)

La Santa Roja dedi ki...

Ohoo onu bilmekte ne var, ben de hatırlıyorum n'olmuş?

varol döken dedi ki...

ya bir kere de süper zekisin, senin gibi hafıza görmedim, sen benim en iyi okurumsun de, klavyen mi aşınır?

ama yok illa gerçekler, illa doğrular... antibiyotikler de gerçek ama bir işe yaramıyor roja hanım!

La Santa Roja dedi ki...

Çok realistik bir insanım Varol Bey :p Sen benim en katılımcı okurumsun Varol Döken! (Oldu mu?) :)