26 Ocak 2009

Gazze ağlamasın mı?

Bu sabah bir Özel Halk Otobüsünün arkasında "Bugün Filistin'e yardım için çalışıyoruz." yazılı bir afiş gördüm. Keza "Gazze ağlamasın" sloganlı Türk Kızılayı ilanları da billboardlarda.
Bu ne saçmalık yahu?
Yanlış anlaşılmasın, İsrail'in Filistin'de yaptıklarını destekliyor filan değilim. Göz göre göre sivil halk vuruluyor, adeta bir katliam gerçekleştiriliyor, yasaklanan/daha yeni denenen silahlarla insanlar kırılıyor, kimse takılmadan insanlık suçu işlenmeye devam ediyor. Gariban Filistin halkı perişan, bombaların altında bir şehir inliyor. Tablo berbat. Ama ben gene de Türkiye'deki bu galeyanı anlamlandıramıyorum.
Bosna'da soykırım yapıldı, kadınlar kızlar toplu tecavüzlere uğradı, insan aklının en ücra köşelerinin bile akıl edemeyeceği işkenceler yapıldı, annelere çocuklarının etleri pişirilip yedirildi, bilinçli bir etnik temizlik yapıldı, insanlık tarihine kara harflerle işlenecek bir trajedi yaşandı. Gazze'ye verilen desteğin kaçtı kaçı verildi?
Endonezya'yı bir yıl arayla iki kere deprem, tusunami vurdu. Onbinler öldü, çocuklar annesiz-babasız kaldılar. Açlık, salgın hastalıklar, evsizlik, parasızlık mahvetti bu yanık tenli adamları. Gazze'ye verilen desteğin kaçta kaçı verildi?
Bu iki örneği de Müslümansa bunlar da Müslüman demek için verdim. Daha pek çok trajedi yaşanırken dünyanın dört bir köşesinde, herşeye gözlerimizi kapatıp Gazze'ye ağlamamız nedendir ey Türk Kızılayı?
Filistin halkı perişan, yeni doğmuş bebek kadar saf/günahsız da ondan bu kadar üzülüyoruz, kahroluyoruz desek... I-ıh, o da değil. Şöyle ki; (Maddeleyim de bir Güneri Civaoğlu tandansı yakalayım)
1. Filistin halkı, topraklarını parça parça İsrail'e satmadı mı da şimdi "Aaa nerden çıktı burnumuzun dibinde bu Yahudiler?!" havasındayız?
2. "Filistin çok barışçıl bir halk, ellerine silah almışları yok." mu acaba? Dini, ırkı okul servislerinin önüne kendini atıp patlatan adam yüzünden ölen çocukları geçersiz mi kılıyor? Özellikle hastaneler, okul önleri seçilmiyor mu intihar bombacıları tarafından?
3. "Filistin halkı bizim tarih boyunca dostumuz olmuştur, yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmemiştir." mi diyorsunuz? O yüzden mi bu sempati? 1.Dünya ve Trablusgarb Savaşlarını bir daha okumalı o halde. Osmanlı ordusunu sırtından vurup binlerce askerin ölümüne sebep olmadılar mı? Tarihi birliktelik bu mudur?
4. Ümmetçisiniz de ondan mıdır bu Gazze hassaslığı altındaki Arap hayranlığı? Ha, o zaman birşey diyemeyeceğim.

Eminim bu yazıma çok hiddetli ve şiddetli tepkiler de gelecektir. Ama zulme, savaşa, acımasızlığa düşmansanız bunu böyle ikiyüzlülükle yapmayacaksınız. Yiten, işkence gören, öldürülen can dini, dili, ırkı ne olursa olsun dokunacak kalbinize. Herkesin yaşamaya hakkı olduğunu ve her insanın değerli olduğunu kabul edeceksiniz. Karalar bağlayıp "Gazze ağlamasın!" diye inlerken at gözlüğünüzü çıkarıp dünyadaki bütün haksızlıklara üzülmüyorsanız da bir sittirin gidin. Gazze yerine siz ağlayın.

8 yorum:

sidik yarıştıran kaplumbağa dedi ki...

o kadar haklısın ki, benimde sinirlerim zıplıyor bütün bu yapılanlara... bilinçli biçimde bizi bir oyuna sokmaya çalışıyorlar, sonumuz belirsiz :S

Buzcevheri dedi ki...

Olaya farklı açıdan bakan güzel tespitler. Lakin şu anda orada ölenler değildi ülke toprağını satan. Ya da Osmanlıyı arkadan vuran. Ülkeler üzerinde karar veren odaklar küçük gruplardan oluşuyor. Bunu koca topluma yadsıyarak düşünürsek gerçekten küçük düşünmüş oluruz. Sadece Filistin önemli değil dünyanın belası birkaç kansız şerefsiz yüzünden acı çeken insanların alayı için üzülmeliyiz. Ayrıca bana öyle geliyor ki fitne fesat dünyamızın temizlenmesi mümkün değil.

La Santa Roja dedi ki...

Benim dediğim bunlar böyle kötü insanlar, o yüzden herşeyi hakediyorlar değil ki. İki halk arasında ne menem bir bağlantı varmış da bu kadar üzülüyoruz, birşeyler yapmaya çalışıyoruz, onu anlamaya çalışıyorum. Tarihi bir dostluk var desen, ı-ıh. İsrail gökten inme bir şekilde kuruldu topraklarına desen, ona da ı-ıh. Ne özelliği var bu acı çeken halkın diğer halklardan daha çok tepki göstermemize sebep olan, onu anlayabilsek...

Vladimir dedi ki...

Filistin halkı çaresiz.

Çaresizlik içinde kendi içinden çıkmış islami terörist bir grubu demokratik usüllerden esinlenerek seçti ve yönetimini kendi elleri ile bunlara teslim ettim. Şimdi terörizme sessiz kalmamış komşu ulusun saldırıları ile mağdur edilmekte. Seçtiği kişiler yüzünden filistin halkı çaresiz kaldı. Filistin halkı, Hamas'ın 19 aralık gününde ateşkesi kesmesi ile çaresiz kaldı. Ateşkesi kesmenin filistin halkına saldırı demek olduğunu biliyordu Hamas. Olan biten gözgöre göre oldu, oluyor.

"Başka ülkelerdeki cinayetler sürerken sessiz kalmayı seçmiş bizler neden bu denli üzülüp destek oluyoruz?" sorularının yanına aşağıdaki soruları da eklemek lazım gelir diye düşünüyorum:

Bizim terör örgütü olarak gördüğümüz bir grup komşu bir ülkenin yönetimine gelirse ne yapacağız?

Rwanda'da milyonlarca insan ölürken neden sessiz kaldık?

İslami terör örgütlerinin bu güne kadar bize zerre kadar faydası oldu mu? Müslümanlığı seçmiş olmalarından başka hiçbir ortak yönümüz olmamış bu ulusların bu derece peşinde koşmamızın bize ileride herhangi bir fayda sağlayacağını düşünebilir miyiz?

Uzun yıllar boyunca oluşmuş dengeleri bozmanın zamanı mıdır?

O islam ülkelerinden kaç tanesi Kuzey Kıbrıs'ın durumu ile alakadar?

Filistin halkının şu an içinde olduğu durum ile Ermenilerin 1915 yılında yaşadıkları arasındaki benzerlik hiç mi dikkatinizi çekmiyor?

Şimdi Filistin halkına empati gösterenler, ileride bu benzerlik gözlerine sokulduğu zaman Ermenilere ne diyecekler?

vesaire vesaire...

Türk halkı coştu gene, duygularının esiri oldu. Mantık yüzyıllardır yok zaten.

(Süper)Cem dedi ki...

eh bende bu konuya oldukça takığım. benim yazıp söylediklerimi sen de söylemişsin zaten ama buzcevherinin yorumuna takıldım ben aslında. evet, o toprakları şimdi orada yaşayan filistinliler satmadı ama her ulus tarihinin cezasını çekmek zorunda. tıpkı bizim çektiğimiz gibi.. ama o küçük grubu başa getiren, hatta açalım, dünyanın terör örgütü olarak tanıdığı bir grubu başa getiren kendileriydi. bu işin savaşla çözülebileceğini düşündüler çaplarına bakmadan. gidip iki servis patlatınca israil'in çark edeceğini düşündüler minicik beyinleriyle...

ben sürmedim ermenileri yurtlarından, hiç alakam yok. beraber yaşasaydık gayet mutlu olabilirdim hatta. ama ceremesini biz çekiyoruz hala.

ben kıbrısa girmedim. babam yada dayımda girmedi. orada kayıplara karışan yüzlerce insandan sorumlu değilim. ama bununda ceremesini biz çekiyoruz hala.

avrupada hala barbar olarak tanınıyoruz yüzlerce yıl önce büyüklüğünü kaybetmiş bir ve yüz yıl kadar önce "bağımsızlığımızı kazandığımız" imparatorluk yüzünden. ben osmanlı imparatorluğu vatandaşı değilim oysa..

bu örnekler çoğaltılabilir. biz birşeylerin cezasını aradan uzun seneler geçmesine rağmen çekebiliyorsak, onlarda çekecek. çekmesini insani olarak istemem o ayrı. ama kalkıpta kimse "yahudiler kakadır, ay yazık filistinlilere yaaağ" demesin. hiç inandırıcı değil. boykotları da, ümmetçilikleri de götlerine girsin.

babegazelle dedi ki...

hislerime tercüman olmuş yazım kesinlikle üzülüorum evet ama bazı çevreler bunu resmen müslümanlık hristiyanlık ayrımını derinleştirmek için kullanıolar,bugün hangi şehidimiz için bi okulda saygı duruşu düzenlendi de gazzede ölenler çin düzenleniyolar dünyanın her yerinde bi soykırım var darfurda afrikanın hali içler acısı aynı zamanda dediğin gibi neden bosnaya hiç ses çıkmadı bizim doğuda kardeş kardeşi vuruyo da anca ana habere yalandan vatan millet sakarya hesabı 5dakkalığına konu çıkıo kesinlikle israilin gazze üstündeki tavrını onayladığım anlaşılmasın bundan ama ben bizim başımızdakilerin tavrını anlamıyorum kesinlikle oy toplama hareketleri dini duygular sömürülerek yine yeni yeniden

ibrcerit@gmail.com dedi ki...

selamlar

Eğer müslümansak bütün bu saydıklarına üzülmeliyiz yardım etmeliyiz
Önemli olan müslümanlık değil önce insanlıktır
Bu topraklarda Yunuz ve Mevlana yetişti ve daha niceleri yetişti
Önce insan dedi hepsi
Gazzeye yardım konusunda bir arkadaş atmış tutmuş

Traplusgarpta arkamızdan vurdular
yahudilere toprak sattılar

Kimse bizi arkamızdan vurmadı sana anlatılan tarih başkadır gerçek tarih başkadır

Kimse yahudilere toprak satmadı sana anlatılan tarih başkadır gerçek tarih başkadır

Bizi arkamızdan vuran arap halkı değil arap çıkarcı ve menfeatcileridir

Yahudilere toprak satan gazzedeki yoksul insanlar değil çıkarcı menfeatci politikacılardır

Bir hadis
Dünyada nerede bir karışıklık oluyorsa taşın altından yahudi çıkar

Yahudi toplumu kelimelere sığmayacak kadar çok özelliklere sahiptir aklınıza hayalinize gelmeyecek davranışlar mevcuttur ,onlarda

En basiti Hz.İsa yı katletmeleridir

Ben bir müzlümanım ama buda incilde dahi yazan bir gerçektir

Dünyanın sonuna kadar Yahudilere para-güç verilecek,hep güçlü olacaklar
Ama ahiretleri karanlıktır

Her yaptıkları zulum bizzat Allah tarafından cezalandırılacakrı

kuranda yazan budur

Yahudi ve tüm çıkarcı menfeatci gruplarla savaşmalı,mücadele etmelidir,etmeliyiz

Bizler,yani gerçek halk artık uyanmalıdır

bu dünyanın nimetleri birkaç kişiye değil bütün insanlığa verilmiştir

Bir ayet
müslümanlıkta birbirinizle yarışın

Kısacası iyilik-ahlak-edep-namus-haysiyet-çalışkanlık ve daha nice güzel davranışı sergilememizi Allah emrediyor,tavsiye ediyor

Bir ayet
Sen,onları ölü zannedersin,onlar ölü değillerdir

İste bu ayette özellikle filistin gibi haksızlığa-katliama uğramış tüm toplumların hakları Allah ta saklı duruyor

O bombalarınızla bilerek ve isteyerek öldürdüğünüz çocukların ruhları sizlerden intikam alacaktır

İşte o gün onların hali nicedir

Bir ayet
Daha fazla azmaları için,verdikce veririzgüç-para-teknoloji)cehennemlerini uzatsınlar ve daha fazla acı ceksinler diye

ibrcerit@gmail.com dedi ki...

selamlar

Eğer müslümansak
bütün bu saydıklarına üzülmeliyiz yardım etmeliyiz

Önemli olan müslümanlık değil önce insanlıktır
Bu topraklarda Yunuz ve Mevlana yetişti ve daha niceleri yetişti
Önce insan dedi hepsi

Gazzeye yardım konusunda bir arkadaş atmış tutmuş

Traplusgarpta arkamızdan vurdular
yahudilere toprak sattılar

Kimse bizi arkamızdan vurmadı sana anlatılan tarih başkadır gerçek tarih başkadır

Kimse yahudilere toprak satmadı sana anlatılan tarih başkadır gerçek tarih başkadır

Bizi arkamızdan vuran arap halkı değil arap çıkarcı ve menfeatci arap politikacılarıdır

Yahudilere toprak satan gazzedeki yoksul insanlar değil
çıkarcı menfeatci arap ağalarıdır politikacılardır

Bir hadis
Dünyada nerede bir karışıklık oluyorsa taşın altından yahudi çıkar

Yahudi toplumu kelimelere sığmayacak kadar çok özelliklere sahiptir aklınıza hayalinize gelmeyecek davranışlar mevcuttur onlarda

En basiti Hz.İsa yı katletmeleridir

Ben bir müzlümanım ama bu
incilde dahi yazan bir gerçektir

Dünyanın sonuna kadar Yahudilere para-güç verilecek,hep güçlü olacaklar
Ama ahiretleri karanlıktır

Her yaptıkları zulum ,bizzat Allah tarafından cezalandırılacaktır

kuranda yazan budur

Yahudi ve tüm çıkarcı menfeatci gruplarla
savaşmalı,mücadele etmelidir,etmeliyiz

Bizler,yani gerçek halk
artık uyanmalıdır

bu dünyanın nimetleri
birkaç kişiye değil bütün
insanlığa verilmiştir

Bir ayet
müslümanlıkta birbirinizle yarışın

Kısacası iyilik-ahlak-edep-namus-haysiyet-çalışkanlık ve daha nice güzel davranışları sergilememizi
Allah emrediyor,tavsiye ediyor

Bir ayet
Sen,onları ölü zannedersin,onlar ölü değillerdir

filistin gibi haksızlığa-katliama uğramış tüm toplumların hakları Allah ta saklı duruyor

O bombalarınızla bilerek ve isteyerek öldürdüğünüz çocukların ruhları sizlerden intikam alacaktır,inşallah

İşte o gün onların hali nicedir

Bir ayet
Daha fazla azmaları için,verdikce veririzgüç-para-teknoloji)cehennemlerini uzatsınlar ve daha fazla acı ceksinler diye

Bu arada Türk başbakanın yaptığı davos hareketi tamamen reklam kokan ,ama oy oranını artıran bir harekettir,maalesef