Araplarda kadınların adları yoktur. Kadınlara ya numara, ya da tip ve fizyolojik görünümlerine göre bir takım sıfatlar verilir. Örnekler:
Elif: Arap alfabesinin birinci harfi, aynı zamanda Arap rakamlarında bir rakamını ifade eder.
Saniye: Sani Arapça iki demektir. Doğan ikinci kıza Saniye adı verilir. (Eski dilde ikinci; cümle içinde örnek fazında vermek gerekirse 'Sultan mahmud-u sani.. yani ikinci Mahmut')
Tilte: Telat veya Türkçe'de selaseden türemedir, 3. demektir. Bu isim Anadolu'da pek görülmez ama Harran'da Araplarda çok bulunur.
Raba: Arapça'da dörttür. Rabia dördüncü demektir. Anadolu'da yaygın bir addır, geçmişte çile çekmiş bir Müslüman kadının adıdır.
Hamse: Arapça beş demektir. Bu isim Harran yöresi Arapları dışında Anadolu'da pek bulunmaz.
Sitte: Harran'da yaygın bir isim olan Sitte Arapça altı demektir.
Sabe: Arapça yedi demektir, bu kelime çok degişiklik geçirmiş Sabiha olmuş, İbrahim Tatlıses Sabuha ifadesi ile kullanmıştır.
Her zaman ilk doğan kıza Elif adı konmaz, bazen de Ayşe adını koyarlar, eve ilk gelen kıza evin iaşe işlerini çekip çevirecek gözüyle bakıldığı için Ayşe adı konulur,bazen aş pişirme beklendiği için Avvaş adı konuşulur.
Erken doğan prematüre kıza Hadice adı verilir, Hadice Arapça'da erken doğmus prematüre kız anlamına gelir.
Çelimsiz ve ufak tefek doğan kızlara Fatma adı verilir. Fatma Arapça'da süt yanığı, süt kesiği anlamına gelir.
Koyu renkli doğan kızlara esmer anlamına gelen Semra adı verilir.
Biraz açık renkli ise aydınlık, açık anlamına gelen Zehra adı verilir,
iyice beyaz ise Beyza adı verilir.
Bu bilgilerin ışığında hakikaten kadının Arabistan'da veya Araplarda kimlik ve kişilik sorunlarının örtünme, peçe ve çarşafa girmeden daha öncelikli olduğu düşünülebilir.
Anadolu'da kadın numaralandırılmaz ve sıfatla çağırılmaz, Türklerde ve Anadolu'da kadın bir şahsiyettir, bir kimliğe sahiptir.
Hanımağadır, hanım efendidir, hatundur, kraliçedir, Tanrıçadır.
Arap kültürünün ikinci plana ittiği numaralı veya sıfatlı bir nesne hiç degildir.
Ayıp olur diye
1 gün önce
7 yorum:
isimlerin nasıl ürediği çok ilginç ama kişiliksizlik, kimliksizlik düşüncesi bir birey olarak beni ürkütüyor.
ben dünyadıki bütün isimlerin bu şekilde oluştuğunu düşünüyorum. Bütün ülkelerde anlamı bu tarz olan isimler olduğu gibi ot çiçek böcek tarzı isimlerde var arapların kullandıkları isimler bu yazılanlarla sınırlı değil ki benim adım da bir arap ismi ve çok güzel bir anlamı var aynı zamanda cennetin ışığı anlamına gelen ceylin, değerli taşlar mücevherler anlamına gelen zeynep, çiçek anlamına gelen zehra ve birçok güzel anlamlı isim araplarda çok yaygın. Türklerde de Birim, yeter, imdat, zamazingosu tarzında bir sürü gerizekalı isim var her kültürde ister amerikan ister japon ister arap olsun mutlaka anlamsız gerizeka isimler ve anlamlı güzel isimler vardır bu araplara özgü değil. Bir de islam dinine göre anne babanın ilk görevi çocuğa anlamı güzel bir isim vermektir. Hz.Muhammed buna örnek olarak asiye isimli bir kız çocuğunun ismini güzel anlamına gelen cemile ismiyle değiştirmiştir. ne gevezelik yaptım be :D
gn hanım, bahsedilen toplumda kimliksizlik her kadınınkaderi maalesef.
fragariac, Arapça'dan gelen tüm isimlerin kötü olduğu tezi yok bu yazıda zaten. Ve evet, saçma sapan anlamı olan isimler hemen her dilde karşımıza çıkabiliyor. Ama "birinci, ikinci, üçüncü.." manasındaki isimleri kızlara verip doğum sıralarına göre çağırmak gibi bir hayvanlığı da Araplardan başkasında görmedim/duymadım. İslam=Araplar değildir, İslam diniyle ilgili verdiğin örneği kabul ediyor ama Arap sapkınlığı ve cahilliğini bunun dışında bırakmak gerek diye düşünüyorum.
Bu yazın çok hoşuma gitti, adını vererek bloğumda kullanabilir miyim ??
gn hanım, bu bana forwardla gelen bir mail, benim yazdığım bir yazı değil. sadece birkaç imla hatasını düzeltip devrik cümleleri temizledim. Kaynağını ben de bilmiyorum, dolayısıyla istediğin gibi kullanabilirsin :)
ilginç...olabilitesi yüksek.
bana da öyle geldi.
Yorum Gönder